Vini Noüe Marinic
Burgundisk eleganse fra hjertet av Brda
Vini Noüe Marinic, også kjent under sitt prestisjefulle merkenavn Domaine Vicomte de Noüe Marinic, er en kompromissløs kvalitetsprodusent fra det vakre og historiske vinområdet Brda i det vestlige Slovenia – en direkte geografisk og geologisk forlengelse av Italias legendariske Collio. Her, i en krysning mellom alpin presisjon og middelhavsklang, lages noen av de mest uttrykksfulle og Burgund-inspirerte Chardonnay-vinene utenfor Frankrike.
Vinmarkene tilhører Marinic-familien, som har dyrket druer i Brda siden 1910. I 2017 gikk Alis Marinic, barnebarnet av grunnleggeren, inn i et unikt samarbeid med Vicomte Charles Noüe, franskmann og medeier i det ikoniske Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet, Burgund. Sammen forvandlet de den tidligere drueproduserende eiendommen til en fullverdig vingård med ambisjoner om å lage verdensklasses Chardonnay fra det mineralrike jordsmonnet i Brda.
Domaine Marinic arbeider tett med den anerkjente ønologen Anthony Colas, som også er involvert hos toppprodusenter som Domaine Armand Rousseau i Gevrey-Chambertin. Sammen har teamet utarbeidet en stil som søker eleganse, presisjon og lengde – inspirert av Puligny Montrachet – men med sitt eget uttrykk, preget av Brdas unike klima og jordsmonn.
Økologisk filosofi og naturlig balanse
Vinmarkene dekker ca. 140 hektar, hvorav 90 % er over 40 år gamle. Dyrkingen er i praksis økologisk, og kjemikalier har aldri blitt brukt. Den naturlige balansen i vinmarkene, med et rikt plante- og insektliv, bidrar til å holde druene friske og sykdomsfrie. Gården er nå på vei mot full økologisk og biodynamisk sertifisering.
Det karakteristiske jordsmonnet her kalles "Ponka", en type kalkholdig, leirskifer som er svært rik på mineraler. Ponka gir vinene en særegen, nesten saltslipt mineralitet, og sammen med kjølig alpevind fra nord (Bora) og nærhet til Adriaterhavet skapes ideelle modningsforhold.
Alle druer håndplukkes og fermenteres med ville gjærstammer. Chardonnay-vinene modnes typisk 12 måneder i franske barriques (ofte tidligere brukt av Leflaive), deretter 8–12 måneder i ståltank, og 6 måneder på flaske før lansering. Svovelinnholdet holdes ekstremt lavt.